Alleen maar voordelen

Je woning energiezuiniger maken, dat levert heel wat voordelen op. Die sommen we hier even voor je op. 

Een lagere energiefactuur 
De energieprijzen swingen de pan uit. Door je woning energiezuiniger te maken kan je heel wat energiekosten besparen. Sommige stappen betalen zichzelf zo na een paar jaren al terug.  

Meer comfort 
Maar denk niet alleen in terugverdientijden. Denk ook aan je eigen comfort. Met een goed geïsoleerde woning hou je de warmte binnen. Door je oude ramen te vervangen heb je veel minder koudestraling. Door je vloer te verwarmen, en te kiezen voor vloerverwarming, heb je niet langer koude voeten. Door de kieren in je dak en muren af te dichten heb je veel minder last van tocht. 

Een gezonder binnenklimaat 
Het belang van de luchtkwaliteit in een woning wordt nog vaak onderschat. Nochtans heeft die een belangrijke invloed op onze gezondheid. Heb je alles goed geïsoleerd, dan voorzie je ook een ventilatiesysteem. Door continu en gecontroleerd te ventileren krijgen we verse gezonde lucht binnen en wordt de vervuilde en vochtige lucht naar buiten afgevoerd. Zo heb je geen last van vocht en blijf je misschien langer in een goede gezondheid. 

Esthetische meerwaarde 
Het oog wil ook wat. De renovatie is het uitgelezen moment om dat oude dak een andere vorm te geven. Of wordt het stilaan tijd om een andere kleur te kiezen voor de ramen en deuren. Isoleer je de vloer en voorzie je vloerverwarming, dan kan je meteen die droomvloer kiezen. En nu de chauffages van de muur kunnen, is er eindelijk ruimte voor die gerieflijke kastenwand. Door de buitenmuur te isoleren en een nieuwe afwerking te kiezen, krijg je zelfs meteen een heel andere woning. 

Financiële meerwaarde 
De prijzen van de woningen blijven maar stijgen. En je ziet het meteen op basis van het EPC-score: hoe beter de energieprestatie, hoe duurder de woning. Energiezuinige woningen zullen naar de toekomst toe veel beter hun waarde houden dan slecht geïsoleerde huizen. Het energiezuiniger maken van je woning zorgt dus voor een financiële meerwaarde op lange termijn.  

Nodig voor ons klimaat 
Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning heeft minder verwarming nodig. Dat betekent dat je minder fossiele brandstoffen nodig hebt, en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Door je woning energiezuiniger te maken kan je dus je steentje bijdragen om de opwarming van het klimaat te beperken. En door af te stappen van fossiele brandstoffen zijn we niet langer afhankelijk van olie of aardgas uit conflictgebieden.  

Klaar voor je oude dag 
Door je woning te renoveren kan je ook het gebruiksgemak, de veiligheid en de toegankelijk verbeteren. Zo kan je langer thuis blijven wonen. Misschien kan je die energieverslindende veranda of die oude koterijen vervangen door een compacte en energiezuinige bijbouw, en zo extra ruimte te creëren. Of je kan je garage nu al ombouwen tot een kamer op het gelijkvloers, die je voorlopig als hobbyruimte gebruikt.  

Minder onderhoud 
In een oudere woning is de kans groot dat je om de haverklap een vakman moet bellen voor kleine en grote herstellingen of onderhoudswerken. Op lange termijn betaal je meer dan dat je het probleem eenmaal ten gronde aanpakt. Na je verbouwing heb je garandeert minder onderhoudskosten. 

Deel deze pagina