Buurtkracht

logo buurtkracht, brugge naar morgen

Vraag jij je ook af wat voor jouw woning de meest zinvolle en haalbare ingrepen zijn om energie te besparen en jouw comfort te verhogen? Of zie je op tegen de administratie en planning die hierbij komt kijken? Of misschien zoek je vooral zekerheid dat de offertes en de aannemer betrouwbaar zijn?     

Heel wat buren zitten waarschijnlijk met dezelfde bezorgdheden. Of zij hebben al goede ervaringen die ze willen delen. Stad Brugge wil daarom buren samenbrengen om samen, onder begeleiding van externe en objectieve experten, renovatieprojecten op te starten.    

Hiervoor wordt samengewerkt met experten van vzw RenoseeC en Home2Home. Zij begeleiden je gratis doorheen het volledige renovatieproces en proberen zo veel mogelijk zorgen weg te nemen. 

Zeebrugge en Sint-Pieters zijn de eerste buurten die aangepakt worden. Woon je in één van deze buurten en wil je meer te weten komen? Schrijf je dan in voor het infomoment in jouw buurt: 

 • Zeebrugge: ma. 16 oktober 2023, 19.30 u, Gemeenschapshuis, Marktplein 12  
  In samenwerking met vzw RenoseeC

  Schrijf je hier in!

 • Sint-Pieters: di. 17 oktober 2023, 19.30 u, Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221     
  In samenwerking met Home2Home 

  Schrijf je hier in! 

  

Hoe gaat die gratis begeleiding in z’n werk?  

 • Een medewerker komt langs bij je thuis voor een renovatiescan. Zo krijg je een verslag met de huidige stand van zaken van de woning plus advies over welke maatregelen best genomen worden én in welke volgorde. Samen wordt er een ruwe inschatting van de kosten gemaakt. De renovatiebegeleider gaat ook na of er subsidies mogelijk zijn. 

 • Als je beslist om effectief werken uit te voeren gaat de renovatiebegeleider voor jou op zoek naar betrouwbare, liefst zo lokaal mogelijke, aannemers. De renovatiebegeleider vraagt daar offertes op en controleert deze op vlak van marktconformiteit, volledigheid en materiaalkeuze.  

 • Tijdens de werken blijft de renovatiebegeleider alles mee opvolgen. Dit is dé contactpersoon zowel voor jou als bouwheer als voor de aannemer.  

 • Na oplevering ondersteunt de renovatiebegeleider bij het aanvragen van premies. 

Ik vraag gratis renovatiebegeleiding aan.

Is jouw wijk nog niet aan de beurt en wil je toch al aan de slag? Neem dan contact op met de renovatiebegeleiders van de stad voor gratis renovatieadvies op maat.Zo verhogen we de renovatiesnelheid van alle woningen. Wooncomfort verbetert en de CO2-uitstoot daalt drastisch. Samen staan we sterk en bouwen we mee aan BruggeNaarMorgen! 

 

Buurtkracht in ’t Schuurke 

In april 2022 is het eerste wijkrenovatieproject opgestart in de omgeving van Hoeve Hangerijn (grondgebied Assebroek en Sint-Kruis), onder de noemer Brugge renoveert in deze buurt. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de buurtwerking van vzw Het Schuurke.  

Dit proefproject werd opgestart met subsidies van de provincie West-Vlaanderen. Vzw RenoseeC is er sinds mei 2022 aan de slag, het project zal 3 jaar duren. Ondertussen ontvingen reeds 52 bewoners een advies en werden offertes opgevraagd voor meer dan 50 energiebesparende maatregelen.  
 

 

Buurtkracht in ’t Zilletje 

Buurtwerking ‘t Zilletje (buurt rondom de James Wealestraat en Willem de Dekenstraat) klopte in 2022 aan bij Stad Brugge met de vraag hoe zij hun buurt integraal kunnen verduurzamen en zo de eerste ‘klimaatwijk’ van Brugge worden. De Stad liet er een studie uitvoeren om na te gaan welke stappen moeten gezet worden, zowel door de Stad als door de burgers, om te evolueren naar een fossielvrije buurt. Naast deze studie omtrent duurzame verwarming en hernieuwbare energie ontving de buurt ook een burgerbudget om in te zetten op ontharding en vergroening, opvang hemelwater, elektrische deelmobiliteit en het inzetten op samenaankopen voor isoleren en duurzame verwarming.  

 

 

Nog vragen?

Contacteer klimaatenmilieu@brugge.be

Deel deze pagina