Duurzaam renoveren

Om onze warmtevraag en dus de lokale CO2-uitstoot te verlagen moeten we duurzaam renoveren. Meer dan de helft van onze lokale CO2-uitstoot is namelijk gelinkt aan het verwarmen van gebouwen (inclusief sanitair warm water). 

Renoveren is een pak complexer dan het lijkt! Er bestaan ondertussen veel verschillende technieken om te isoleren en duurzaam te verwarmen, waardoor we door het bos de bomen niet meer zien. Bekijk alvast een eerste stappenplan om je woning te verduurzamen in de Brugse Verwarmingsrevolutie (folder). 

Als eerste stap kan je op de warmtezoneringskaart van Stad Brugge zien hoe je woning in de toekomst het best duurzaam wordt verwarmd. 

Voor de ontwikkeling van de warmtezoneringskaart werd de totale levenskost van twee verwarmings-opties over 50 jaar vergeleken: 

  • Je woning heel diep renoveren (tot EPC label A) en een individuele duurzame verwarming zoals een warmtepomp installeren (gele kleur op de kaart). 
  • Je woning minder diep renoveren (tot EPC label B) en je woning verwarmen op een collectieve manier via een warmtenet met een duurzame warmtebron (rode kleur op de kaart). 

De oranje kleur geeft aan dat de meest optimale manier van verwarming afhankelijk is van wat de toekomst brengt. (bv. wordt een straat opengebroken voor nutswerken of staat er een nieuwe woonontwikkeling op de planning, dan kan een warmtenet voordeliger uitkomen). 

Bevindt je woning zich in een gele zone, dan kan je meteen aan de slag gaan met isoleren. Is je woning comfortabel om in te wonen wanneer je gasketel een heel jaar op 50°C staat ingesteld, dan is je woning klaar voor de installatie van een warmtepomp.

Bevindt je woning zich in een oranje of rode zone, dan kan je ook meteen aan de slag met isoleren. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de stad om je in de toekomst aan te sluiten op een warmtenet. Is je woning comfortabel om in te wonen wanneer je gasketel een heel jaar op 50°C staat ingesteld, dan is je woning klaar voor de installatie van een warmtepomp in afwachting van de komst van een warmtenet. 

Ben je geïnteresseerd in de studie om tot deze warmtezoneringskaart te komen? Lees hier het rapport! 

Ben je klaar om je woning te verduurzamen?

Meer info over isoleren en ventileren

Meer info over duurzaam verwarmen 

Meer info over duurzame stroom

Deel deze pagina

Contactinformatie