Isoleren en ventileren

Hieronder kan je de verschillende maatregelen vinden die je kan uitvoeren om de warmtevraag in je woning te verlagen.

Bekijk ook de fossielvrije woning folder. Hierin wordt per maatregel een prijsraming, de verwachte financiële besparing, de mogelijke aan te vragen premies en de reductie van de CO2-uitstoot meegegeven.


 

Dakisolatie (en zoldervloerisolatie)

Het isoleren van je dak is de belangrijkste en vaak de gemakkelijkste manier om je woning energiezuiniger te maken. 30% van alle warmte gaat namelijk verloren via je dak. Ook zal het comfort tijdens warme zomerdagen verhogen aangezien de warmte dan minder snel binnenkomt. 

Bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal is goed advies noodzakelijk. Zo wil je geen wind in de isolatie, anders kan deze moeilijk warmte vasthouden. Met een goed dampscherm kan je condens van de warme lucht voorkomen. 

Er zijn veel soorten isolatiematerialen die verschillen op vlak van isolatiegraad, akoestische kenmerken, vochtregulatie, duurzaamheid etc. Minder bekende materialen zoals papiervlokken, houtvezel en kalkhennep hebben ook heel wat goede kwaliteiten. 

Als je je zolder niet verwarmt, dan is het in het interessanter om de zoldervloer te isoleren. In dat geval moet je ook het toegangsstuk isoleren. 

Voor deze maatregel kan je de opknappremie van Stad Brugge en de Mijn Verbouw Premie Vlaanderen aanvragen! 

Muurisolatie

Een gemiddelde woning verliest al snel 20% van zijn warmte via de muur. Het isoleren van je muren kan op verschillende manieren:

  • aan de buitenmuur
  • aan de binnenmuur
  • het vullen van de spouwmuur

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste en eenvoudigste aanpassingen. Deze ingreep is niet eens een verbouwing te noemen want alles gebeurt buiten je huis. Zonder veel ongemakken kan je zo je energieverbruik flink laten dalen. 

Voor deze maatregel kan je de opknappremie van Stad Brugge en de Mijn Verbouw Premie Vlaanderen aanvragen! 

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is niet goedkoop maar erg efficiënt. 15% van alle warmte gaat verloren via het raam. Het plaatsen van hoogrendementsglas verhoogt het comfort van je woning enorm. Bovendien hoef je niet altijd het hele raam te vervangen. Als je raamwerk nog van goede kwaliteit is, volstaat het vaak om enkel het glas te vervangen. Een snelle oplossing, zonder veel ongemak. 

Voor deze maatregel kan je de opknappremie van Stad Brugge en de Mijn Verbouw Premie Vlaanderen aanvragen! 

Vloerisolatie (en kelderplafondisolatie)

Een huis verliest relatief weinig warmte via de vloer (10%). Door vloerisolatie aan te brengen voelt je vloer wel veel minder koud aan. Als je je vloer isoleert, overweeg dan ook om vloerverwarming te installeren (ongeveer €39/m2), ideaal om te combineren met een warmtepomp.

Lukt het niet om je vloer te isoleren maar heb je wel een kelder, denk er dan aan om het kelderplafond te isoleren. In dat geval isoleer je ook je toegangsdeur of -luik, zeker als die uitkomt in een verwarmde ruimte.

Voor deze maatregel kunnen premies aangevraagd worden:

Voor deze maatregel kan je de opknappremie van Stad Brugge en de Mijn Verbouw Premie Vlaanderen aanvragen! 

Ventilatie

In oude woningen is er veel natuurlijke ventilatie via kieren en spleten. Hierdoor kan er tot 20% van de warmte verloren gaan.

Door het isoleren van je woning en de vernieuwing van het schrijnwerk wordt alles luchtdicht afgewerkt. Om een gezond binnenklimaat te behouden en vochtproblemen te vermijden, moeten deze ingrepen steeds gecombineerd worden met een ventilatiesysteem.

Ventileren is voortdurend verversen van de lucht in je woning. Dat gebeurt in 3 stappen:

  1. Toevoer van zuurstofrijke, verse buitenlucht via ventilatieroosters in ramen of muren, of via een ventilator.
  2.  Doorstroming van de lucht via de trappenhal/gang, via roosters in binnendeuren, muren of openingen onder deuren.
  3.  Afvoer van vochtige en vervuilde lucht uit natte ruimtes via een verticaal afvoerkanaal of een ventilator.

Voor deze maatregel kan je de opknappremie van Stad Brugge aanvragen! 


Heb je er al aan gedacht om je woning energiezuiniger te maken, maar weet je niet waar te beginnen? Vervang je nu best de ramen, isoleer je het dak of plaats je eerst een nieuwe verwarmingsketel? En wat kost zo'n ingreep? Stad Brugge helpt deze vragen beantwoorden met een gratis renovatiescan en bijhorend advies. 

Deel deze pagina