Duurzame stroom

We moeten met z’n allen afstappen van fossiele brandstoffen en voorzien in onze eigen energiebehoefte. Dat is mogelijk door zelf warmte op te wekken via een zonneboiler, eigen elektriciteit met zonnepanelen of door over te schakelen op een groene energieleverancier

Zonnestroom

Zonneboiler

Kies voor een groene stroomleverancier

Zonnestroom

Zonne-energie vormt een steeds belangrijker aandeel in onze hernieuwbare energiemix. De investering in zonnepanelen wordt op een korte periode (3-6 jaar) terugverdiend, daarna betekent je opgewekte stroom pure financiële winst. 

Het vermogen aan zonnepanelen dat je moet plaatsen hangt onder meer af van je verbruik, de oriëntatie van je woning en de hellingsgraad van het dak. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3.400 kWh elektriciteit per jaar. Verwarm je de woning met een warmtepomp, dan komt daar ongeveer 3.000 tot 4.000 kWh bij.

Ontdek of jouw dak ook geschikt is voor zonnepanelen 

Promotiebanner West-Vlaanderen: Schrijf je in voor groepsaankoop zonnepanelen

Twee keer per jaar organiseert de provincie West-Vlaanderen een groepsaankoop voor zonnepanelen. Door onze krachten te bundelen en leveranciers aan te spreken met een grote groep, kunnen we scherpe prijzen afdwingen.

Heb je technische vragen over zonnepanelen of heb je hulp nodig bij jouw aanmelding voor de groepsaankoop zonnepanelen? We helpen je verder! Maak hiervoor een afspraak in het Huis van de Bruggeling (kies voor de optie zonnepanelen (technische ondersteuning en groepsaankopen, geen vergunningsinfo). 

Voor deze maatregel kunnen premies aangevraagd worden:

Meer info over zonnepanelen en de combi met thuisbatterijen en laadpalen kan je vinden in onze folder Brugge Zonneklaar. 

Zonneboiler

Een duurzame oplossing voor sanitair warm water is een zonneboiler. Deze zorgt voor warm water op zonne-energie door de warmte op te vangen op je dak (zonnecollector, 2-4m2) en naar het boilervat (Ø: 50cm) in je woning te sturen. 

Met een zonneboiler heb je alvast de hele zomer gratis warm water. In de winter lukt dat niet helemaal en schakel je automatisch over op je gewoon systeem. Hierbij dient de zonneboiler als voorverwarming, het conventionele systeem neemt dan de rest van de verwarming op zich.

Voor deze maatregel kan je de opknappremie van Stad Brugge en de Mijn Verbouw Premie Vlaanderen aanvragen! 

Kies voor een groene stroomleverancier

We spreken van groene energie als deze opgewekt wordt door een fotovoltaïsche installatie (zonnepanelen), een windmolen, waterkracht, biomassa of een andere hernieuwbare energiebron.

Jaarlijks organiseert de provincie West-Vlaanderen een groepsaankoop ‘groene stroom’. Door de krachten te bundelen, kunnen we betere prijzen afdwingen bij de energieleveranciers. 

Kies het beste groene stroomcontract voor jou via de V-test. Check ook hoe ‘groen’ jouw keuze van leverancier echt is via Score Groene Energieleveranciers Vlaanderen.  

Deel deze pagina