Zonnepanelen op je dak

Zonne-energie vormt een steeds belangrijker aandeel in de energiemix. Ook op jouw dak kan een zonne-installatie erg interessant zijn. Zo produceer jij je eigen uitstootvrije en lokale elektriciteit. De COuitstoot van jouw elektriciteitsverbruik daalt met zo'n 150 kg per 1000 kWh opgewekte energie. Niet alleen het klimaat vaart goed bij zonnepanelen. De investering in zonnepanelen wordt op een korte periode terugverdiend (3-6 jaar) en erna betekent jouw opgewekte stroop pure financiële winst.

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnekaart foto

  1. Ga zeker na of jouw dak stabiel en sterk genoeg is. Hou er rekening mee dat een zonne-installatie bedoeld is om minimaal 20 jaar te blijven liggen.
  2. Als je dank nog geïsoleerd of gerenoveerd moet worden, is het verstandig om dit eerst aan te pakken. Ook asbest op je dak moet verwijderd worden voor een zonne-installatie kan.
  3. Of jouw dak goed georiënteerd is voor een zonne-installatie vind je terug op de zonnekaart. Deze maakt een eerste inschatting van hoe goed jouw dak gelegen is voor zonne-energie. 

Heb ik een vergunning nodig?

Als je woning gelegen is in de Brugse binnenstad (UNESCO), dorpskern van Lissewege, of je woning staat op de inventaris van bouwkundig erfgoed: dan kan je mogelijk ook zonnepanelen plaatsen op je dak, maar kunnen er een aantal beperkingen of voorwaarden zijn waar je moet rekening mee houden.

Lees meer over waarom je een vergunning nodig hebt, wat toelaatbaar is, en hoe je een vergunning aanvraagt.

Premie en verlaagd BTW tarief

Heb je een digitale meter, dan kan je ook een premie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Meer daarover lees je op de website van Fluvius. De premies verminderen elk jaar.

Voor woningen van minder dan 10 jaar oud geldt normaal een BTW-tarief van 21%. Tot eind 2023 kan je genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% op zonnepanelen of een zonneboiler. Voor oudere woningen geldt steeds het BTW-tarief van 6%.

Kies ik voor een combi met een thuisbatterij? 

Is een thuisbatterij nuttig voor eigenaars van een digitale meter? Op basis van de verbruiksgegevens krijg je alvast een eerste inschatting via berekening terugverdientijd thuisbatterij.  Meer info vind je terug in de infofiche over batterijen hiernaast. 

Groepsaankoop

De provincie West-Vlaanderen organiseert 2 x per jaar een groepsaankoop voor zonnepanelen en thuisbatterijen, in samenwerking met iChoosr.  

Lokale energiecoöperatie en energiedelen?

Indien geen PV op jouw dak mogelijk is, kan je door lid te worden van een lokale energie coöperatie .

Een andere mogelijkheid is "energiedelen" .

Hierbij kan je:

  • PV plaatsen op een ander gebouw waar je eigenaar van bent en de opbrengst  delen met jouw woning waar je geen PV kan plaatsen.
  • Peer to peer: overschot aan stroom afnemen van een buur, familielid of vriend.
  • Energiedelen via een energiegemeenschap. 

Meer info hierover: encyclopedie energiedelen en het stappenplan

Nood aan technisch advies ?

Maak een afspraak en kom langs voor technisch advies in het Energieloket.

Bekijk de handleiding vol met bijkomende informatie.

 

 

 

Deel deze pagina

Contactinformatie