Ken je energieverbruik

Ken je energieverbruik

Om je energieverbruik te verlagen, is het interessant om eerst je energieverbruik te kennen.

Je jaarlijks verbruik kan je afleiden van je energiefactuur.

Je kan je energieverbruik in meer detail opvolgen door regelmatig je meterstanden te noteren. Zo krijg je beter zicht op de periodes waarin je het meeste energie verbruikt en kan je makkelijk je verbruik bijsturen. Het portaal van EnergieID is een ideaal hulpmiddel, zeker als je nog geen digitale meter hebt. Of je kan gebruik maken van de verbruikswijzer of de meterkaart van Fluvius.

Heb je wel een digitale meter, dan kan je zelf je elektriciteitsverbruik per dag/maand/jaar opvolgen via Mijn Fluvius.

De digitale meter

Alles over de uitrol van de digitale meter, en wat je ermee kan doen, vind je hier.

Het capaciteitstarief

Vanaf  1 januari 2023 treedt het capaciteitstarief voor elektriciteit in voege. Vanaf dan zal ongeveer 10% van je totale energiefactuur gebaseerd zijn op de verbruikspieken die je veroorzaakt. Die pieken zorgen voor een extra belasting van het elektriciteitsnet.

Een verbruikspiek wordt per maand gemeten. Het gaat daarbij om de 15 minuten waarin je de meeste elektriciteit op hetzelfde moment afneemt, doordat je bijvoorbeeld tegelijk je strijkijzer, airco­ en wasmachine inschakelt en je elektrische auto oplaadt. Het gemiddelde van de twaalf maandpieken wordt gebruikt als basis om je capaciteitstarief te berekenen. Zo wordt één hoge piek ook opnieuw uitgevlakt.

Als je een digitale meter hebt, kan je je piekvermogen raadplegen via Mijn Fluvius.

Groene en duurzame energie

Wil je weten hoe groen en duurzaam je elektriciteit geproduceerd wordt, neem dan een kijkje op de Groencheck en de Herkomstvergelijker.

Deel deze pagina

Contactinformatie