Premies voor werken aan een woning

Het energiezuiniger maken van je woning heeft vaak een grote impact op je budget. Om de kost van de werken enigszins te verlichten bieden zowel de Stad Brugge, het Vlaams gewest, als de netbeheerder (Fluvius) premies aan.

Deze premies kunnen gecombineerd worden, maar hebben ook elk hun eigen voorwaarden en aanbod.

We schetsen een kort overzicht, maar het is belangrijk om steeds de website van de verstrekkende dienst van de premie te controleren op mogelijke updates. 

Stad Brugge

De Brugse opknappremie bevat niet enkel toelages voor energiebesparende werken. Je kan ze evengoed aanvragen voor het vernieuwen of inrichten van je badkamer, elektriciteits- en dakwerken, het uitvoeren van ingrepen die ervoor zorgen dat je langer in je woning kan blijven wonen, inbraakbeveiliging … .

Uniek bij deze premie is de derdebetalersregeling waarbij het premiebedrag meteen van de factuur af gaat.

Lees meer over de Brugse Opknappremie.

Vlaanderen

Mijn VerbouwPremie vervangt vanaf 1 juli 2022 de meeste renovatiepremies van Wonen-Vlaanderen en energiepremies van Fluvius. U kunt de premie tijdelijk niet aanvragen tussen 1 juli en 30 september 2022. Mijn VerbouwPremie kunt u aanvragen vanaf 1 oktober 2022. U kunt alvast starten met uw renovatieproject. Facturen mogen bij aanvraag van Mijn VerbouwPremie maximaal 2 jaar oud zijn.

Ontdek alle voorwaarden op www.mijnverbouwpremie.be. Gebruik de simulator om te weten op welke premies u recht hebt.   

  • Voor wie? Voor al wie investeert in een bestaande woning, bestaand appartement, appartementsgebouw of bedrijfspand.  
  • Voor wat? Er zijn premies in volgende categorieën: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, vloerrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk, binnenrenovatie, investeringen in hernieuwbare energie, en vernieuwing van elektriciteit en sanitair. 
  • Welk bedrag? Het bedrag van de premie hangt voor woningen af van het totale gezinsinkomen en de samenstelling van het gezin. Voor bedrijfspanden gaat het om een vast bedrag per m2 of per installatie. 

 

Netbeheerder (Fluvius)

In Brugge is Fluvius de netbeheerder. 

Je kan bij hen terecht voor premies voor zonnepanelen.

Bovenop de individuele energiepremies voor woongebouwen, kan je in aanmerking komen voor een bijkomende renovatiepremie van Fluvius:   

  • De EPC-labelpremie wordt toegekend voor de grondige energetische renovatie van een woning of een wooneenheid. Voor je start met verbouwen heb je een EPC van je woning of wooneenheid nodig van vóór de renovatiewerken. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning of wooneenheid grondig te renoveren. 
  • De uitdovende totaalrenovatiebonus en BENO-pass lopen enkel verder voor eerder ingediende dossiers. 

Beschermde klanten (=sociaal tarief hebben) kunnen bij Fluvius een kortingsbon aanvragen voor de aankoop van een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries.

Huur- en isolatiepremie (Vlaanderen en Fluvius) - voor doelgroepen

De huur-en isolatiepremie is een extra hoge premie voor dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en spouwmuurisolatie in slecht geïsoleerde huurwoningen met een maximale huurprijs van 604,01 ​​​​​​euro. Een projectpromotor begeleidt de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.

Meebrengen

Oplijsting van de werken die men wil laten uitvoeren

Laatste aanslagbiljet van de belastingen

Deel deze pagina

Contactinformatie