Thermofoto

Wil je graag weten of je dak goed geïsoleerd is?

In de nacht van 4 en 5 december 2016 werd een warmtefoto gemaakt van het grondgebied Brugge.  Een speciaal uitgerust vliegtuigje vloog over Brugge en bracht met een thermische camera het hele grondgebied in kaart.

Je kan zelf je huis op de warmtefoto bekijken.  Zo zie je hoeveel warmte er via jouw dak ontsnapt. 

Lees zeker eerst even het stappenplan.

Ga zelf aan de slag: Klik hier.

Wil je meer kans om tot een correcte conclusie te komen? Volg dan de onderstaande procedure.

De kleuren op de kaart gaan van blauw (weinig warmteverlies) over groen en geel naar rood (veel warmteverlies).  Op het eerste zicht lijkt dit voor zich te spreken, maar om tot een correcte interpretatie van je woning te komen, dien je met een aantal zaken rekening te houden.

Twijfel of vragen? Maak dan zeker een afspraak met het energieloket

Procedure

1. Kijk, als dat kan, na of je op het moment van de opname (5-6 december 2016) thuis was. Zo weet je of er kort voor de opname verwarming brandde of niet. 
Je vindt hier een kaart met de vluchtroute van de twee nachten: daar zie je wanneer we jouw woonst hebben gefotografeerd. 

2. Voer je straat en huisnummer in via de zoekfunctie.  Speur naar herkenbare vormen of structuren in je dak: de vorm van je huis, dakramen, een schoorsteen,...

Tip: via Google kun je ook de satellietkaart van je woonst raadplegen en structuren herkennen.

3. Doorloop het stappenplan. Bij stap 6 weet je in welke schaal je woonst zit:

Schaal A: de foto kan niet correct geïnterpreteerd worden. De kleuren van de foto geven geen correct beeld van de isolatiewaarde of het warmteverlies van de woonst.

Schaal B: op deze schaal heb je vier gradaties:
- Future-proofed: het dak is bijzonder goed geïsoleerd en voldoet aan normen die van kracht zijn in de toekomst.
- Voldoet aan huidige norm: je dak is goed geïsoleerd (Rd-waarde van +/- 4,5). 
- Niet meer volgens de huidige norm: je dak is geïsoleerd, de isolatie voldoet niet meer en er is warmteverlies.  Bij-isoleren of opnieuw isoleren is aangewezen.
- Slecht/ niet geïsoleerd: er is uitzonderlijk veel warmteverlies langs het dak.  Je doet voordeel kunnen als je je dak laat isoleren.

Schaal C: zelfde termen als schaal B.

4. Lees zeker de belangrijkste tips om de foto correct te interpreteren. 

5. Klik hier om de foto te zien.

Twijfel je nog of heb je nog vragen, maak dan zeker een afspraak in het energieloket van De Schakelaar.  We helpen je graag om de foto correct te interpreteren.

Deel deze pagina

Contactinformatie