Verlaag je energiekosten/energiefactuur

Vergelijking energieleverancier

Je kan meteen geld besparen door te kiezen voor de voordeligste energieleverancier. Die vind je via de vergelijkende V-test van het VREG.

Maar kijk niet steeds naar de laatste euro die je kan besparen. Check daarom ook hoe groen en duurzaam de leverancier is op de Groencheck en de Herkomstvergelijker.

Geraak je er zelf niet uit, maak dan een afspraak bij het energieloket

Groepsaankopen

Om het laagste tarief uit de brand te slepen, kan het zeker ook interessant zijn om in te tekenen op een groepsaankoop.

Capaciteitstarief en zelfverbruik

Vanaf  1 januari 2023 treedt het capaciteitstarief voor elektriciteit in voege. Vanaf dan is het nog belangrijker om pieken in je energieverbruik te beperken. Probeer je toestellen (vb kookplaat, wasmachine, droogkast, vaatwas, …) niet op hetzelfde moment te gebruiken. Maar maak gebruik van timers om je energieverbruik te spreiden in de tijd. Zo kan je het aandeel capaciteitstarief op je energiefactuur laag houden.

Heb je zonnepanelen, probeer je toestellen dan zoveel mogelijk overdag te gebruiken. Zo verbruik je elektriciteit op de momenten dat je er produceert, en wordt er minder elektriciteit naar het net teruggestuurd.

In sommige gevallen kan het ook interessant zijn om je elektriciteit te bufferen in een thuisbatterij. Meer daarover lees je in onze infofiche over batterijen.

Je elektriciteit slim sturen

Vandaag de dag gebruiken we vooral ’s avonds veel stroom wanneer we thuiskomen van het werk: we verwarmen, koken, laten onze machines draaien, en we laden elektrische wagens op. Het wordt steeds belangrijker om je elektriciteitsvraag te spreiden of zoveel mogelijk te verschuiven naar momenten waarop er veel (groene) energie ter beschikking is. Je kan dat doen door te investeren in een slim energiebeheersysteem. Dat systeem bespaart eigenlijk energie voor jou. In combinatie met je digitale meter en een dynamisch energiecontract, kan je zo heel wat euro’s besparen op je energiefactuur.

Je vindt meer informatie over een slimme sturing op de website 'maak je meter slim'. Heb je een accumulatieverwarming, een warmtepomp, warmtepompboiler of elektrische boiler, dan kom je misschien in aanmerking voor de premie sturing elektrische warmte.

Deel deze pagina

Contactinformatie